İngiltere’ye göç eden Ata: Burası beni kendi özüme döndürdü

Bu haftanın konuğu Bretz mağazalarının sahibi tasarımcı Özcan Ata, buradaki hayatının onu değiştirdiğinden bahsediyor…

Gelişmişlik seviyesi yüksek olan bir ülkede yaşam pratikleri de değişiyor. Gelişmişlik seviyesi artıkça yaşamın içerisindeki çokluğun mutluluk getirmediğini görüyorsun. Londra’da böyle bir hayat tarzı var.

Bisiklet, önemli ulaşım araçlarından biri. Bu haftanın konuğu Bretz mağalarının sahibi tasarımcı Özcan Ata, buradaki hayatının onu değiştirdiğinden bahsediyor… Birçok ünlü ismin evinde imzası bulunan Özcan Ata ile Londra’daki önemli bölgelerden biri olan Chelsea’de yer alan mağazalarında sohbet ediyoruz…

“Burası beni kendi özüme döndürdü” diyen Özcan Ata’yı tanımaya başlıyoruz…

Önce biraz seni tanıyalım? Kendinden bahseder misin?

Karadenizli bir aileyiz. Aileden gelen mobilya işletmemiz var. Mobilya tasarımı yapıyoruz. Üretimimiz İstanbul’da Kemerburgaz’da fabrikamız var. Önemli noktalarda mağazamız var. 2018 yılından beri de Londra’da King’s Road üzerinde mağazamız var.

Bu hikaye nasıl ve neden başladı? 

Türkiye’nin dışında Avrupa’da Amerika’da bir mağazamın olmasını istiyordum. 20 yıl önce buraya geldiğimde fuarlara geliyordum. Trendler nedir diye araştırınca günün birinde burada King’s Road üzerinde bir mağaza açmayı hayal etmiştim. 2007’de burada markamı tescil ettim.

Burada prömiyer ligde oynayan iki futbolcunun evlerini yaptık, gece kulübü yaptık, bireysel müşterilere servis verdik. Böyle olunca buraya da bir mağaza açmaya karar verdik. Yolda öğrendiklerim, hayatta tecrübelerimle hep yürüdüm. Londra hikayesi de bu cesaretle başladı.

“Yurtdışı hayatı, gurbet çok şey öğretti”

O günden bugüne hayatında neler değişti? Neleri fark ettin? Burası sana ne öğretti?

Çok uzun yıllar sektörde çok mücadeleler verdim. Endonezya’da da fabrikam vardı. Çok prestijli alanlarda projeler geçirdik fakat Londra beni çok değiştirdi. Yurtdışı hayatı, gurbet çok şey öğretti. Hiç ihtiyacım yokken burada bir öğrenci hayatı yaşamaya başladım.

Kendi hayat felsefemi öğretti, çok şey kattı hayatıma. Burada da ayrı misyonum olduğunu öğretti. Türkiye coğrafyasında büyüyen insanların ne kadar kabiliyetli olduğunu gördüm.

Burada adaleti gördüm. Burada insanların tebessüm edip içlerinde sevgi taşıdıklarını gördüm. Ben de insanlara öyle davrandım ve karşılıklı güzel bir iletişim yakaladık.

Baştan Türk olduğuma kimse inanmadı. Ben de onlara kültürümüzü anlatıyorum ve bunun mutluluğunu yaşıyorum ve burada Londra dışındaki İngiltere’yi tanıdım çok sevdim. Yüzyıllardır dokunulmamış yapılar var. Kendi ülkeminde çok güzel olduğunu bir kez daha fark ettim.

“İstanbul’da daha çok para harcıyordum”

En şaşırdığın olaylar?

Biz bir şeylere sahip olmak için çok çalışıyoruz. Burada insanlar çok rahatlar, kaygı yok, endişe yok. Hukuk ve adalet burada insanların lehine işliyor.

Sistem burada kimsenin hakkını yemiyor. Londra pahalı bir şehir burada yaşamak kolay değil. Burada yaşayan bir insan şunu biliyor ki buradaki kurallara uymak zorunda. İngiltere’de şunu gördüm ne kadar az çalışırsam o kadar başarılı mantığı var. Yeni nesilin üretmediğini gördüm. Bizim coğrafyamızın insanı çok çalışıp çok üretiyor.

Peki özlemi nasıl tanımlayabilirsin?

Özlem, çok geniş bir yelpaze. Ben burada fiziken gurbetteyim. Burada öğrenci hayatı yaşıyorum. Son iki yılım bir ay burada bir ay Türkiye’de geçiyor. Ülkemi, oradaki konforu tabi özlüyorum.

Türkiye’ye gittiğinde ne hissediyorsun özellikle ilk gidişindeki his neydi, peki buraya ilk geldiğindeki his?

Burada 2+1 evde yaşıyordum. İstanbul’da müstakil, spor salonlu bir evim var. Eve girdiğimde dedim ki çok büyük, ev bir kere üstüme geldi. Londra’da mutfakta oturduğumda bir elimi uzattığımda ocağa uzanıyorum bir elimi uzattığımda dolaba uzanıyorum.

İstanbul’daki rahatlığımı görünce çok şaşırmıştım. Burada az çoktur mantığı var. Çokluk bizi her zaman mutlu etmez. İngiltere beni de varlığın içerisinde daha tutumlu kıldı. İstanbul’da daha çok para harcıyordum. Burası kendi özüme döndürdü. İşe bisikletle gidip geliyorum. İstanbul’a gittiğimde bisikletimi özlüyorum.

Buradaki yaşam koşullarını nasıl görüyorsunuz?

Burada pound kazanıyorsunuz, yaşam koşulları iyi ancak Türkiye’den sermayenizle birşeyler yapmaya çalışıyorsanız kolay değil

Göç sence ne demek?  

Ülkemden vazgeçip başka bir ülkede hayat arasaydım bunun cevabını verebilirdim. Buraya pazarımı genişletmek için geldiğimden dolayı, göçmedim.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir